donderdag 21 juli 2011

Ruim 160 Afghaanse politieagenten halen certificaat politiecursus Kunduz

162 politieagenten en officieren hebben deze week in Kunduz het diploma gehaald van de noordoostelijke politietrainingscursus in Afghanistan.

Dat meldt het blad Sada-e-Azadi. De agenten zijn afkomstig uit verschillende provincies in Noordoost-Afghanistan en haalden zondag na een zesweekse opleiding hun certificaat.

Baz Mohammad, de commandant van de cursus, zei dat de nieuwe agenten en officieren een professionele training hebben gekregen. “Ze kregen les in wapentechnieken, mensenrechten en andere onderwerpen.”

“Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, de internationale gemeenschap en wij allemaal zijn ervan overtuigd dat de politie die we trainen, en in het bijzonder de civiele orde politie, nuttig is.”

De cursus wordt betaald door de regering van de Verenigde Staten. Het is de vierde keer dat agenten van de Afghaanse Nationala Politie (ANP) slagen als agent en officier.

De nieuwelingen zijn allemaal afkomstig uit de provincies Nangarhar, Kunar, Laghman en Kunduz. Ze werden opgeleid door Afghaanse en internationale trainers in vaardigheden en technieken.

De provincies Nangarhar, Kunar en Laghman liggen in het oosten van Afghanistan aan de grens met Pakistan.

Enkele agenten zelf zeggen dat ze voor ze aan de cursus begonnen niks wisten van de politiewetten, maar nu kunnen lezen en schrijven en de politiewetten kennen en weten hoe ze zich dienen te gedragen tegen de bevolking.

Vorige maand slaagden 175 politiemannen en officieren aan het politietrainingscentrum van Kunduz.

Nederlandse politietrainers starten begin volgend jaar aan het geven van een basiscursus aan agenten, omdat het Duitse politietrainingscentrum nog niet klaar is. De cursus die de Nederlanders gaan geven moet dan acht weken duren.